Regelmatige ventilatie met verse lucht is onontbeerlijk. Vooral in een ruimte waarin dagelijks geleefd of gewerkt wordt. Mensen, maar ook printers, kopieerapparaten en beeldschermen vervuilen het binnenklimaat flink.

Ventilatie lucht bevochtigen

Droge lucht thuis of op het werk is vervelend. Droge lucht zorgt namelijk voor branderige ogen, schrale lippen en een droge huid. In kantoren kan droge lucht ontstaan door ventilatie via airconditioning. De lucht bevochtigen is daarom belangrijk. Tegenwoordig is het goed mogelijk om ventilatie te regelen via airconditioning met een luchtbevochtiger. Zo’n ventilatie systeem controleert de temperatuur en regelt eveneens de bevochtiging. Bij een goede vochtigheidsgraad van gemiddeld 40% tot 60% en de juiste mate van ventilatie voelt de omgeving meteen comfortabel aan.

Ventilatie met warmtepomp

Ondanks dat er voldoende frisse lucht nodig is, kost ventilatie ook energie. Ventilatie zorgt er zeker in de winter voor dat verwarmde lucht relatief snel verdwijnt. Hierdoor moet er harder gestookt te worden om de warmte vast te houden. ‘s Zomers gebeurt het omgekeerde; gekoelde lucht verdwijnt en te koelen lucht wordt aangezogen. Dit energieverlies tijdens de ventilatie kan flink beperkt worden met een warmtepomp. De warmtepomp kan ‘s winters warmte aan de afgeblazen lucht onttrekken. Vervolgens brengt de warmtepomp de aangevoerde, verse, koude lucht na ventilatie op temperatuur.

Verversing met ventilatie

Het gehalte in de atmosfeer wordt uitgedrukt in ppm (parts per million). Vanwege slechte ventilatie ontstaan er hoge concentraties CO2. Dit kan het gevreesde Sick Building Syndroom veroorzaken.

Enkele waarden op een rijtje:
- Het CO2 gehalte van de buitenlucht in Nederland is 350 tot 400 ppm.
- In de meeste kantoren wordt vaak een gehalte van rond de 2.000 ppm gemeten.
- 1200 ppm geldt echter als grenswaarde in Nederlandse bedrijven.
- Een kooldioxidegehalte boven de 10.000 ppm is schadelijk voor de gezondheid.

Energiezuinig ventileren

Frisse lucht is goed voor de gezondheid. Ventilatie met behulp van airconditioning kost uiteraard energie. Hoe kunt u hier zuinig mee omgaan?

Woningen zijn vandaag de dag standaard voorzien van goede isolatie. Nadeel van goede isolatie is dat er geen frisse lucht binnenkomt, door een gebrek aan ventilatie. Daardoor wordt de lucht in huis muf, vochtig en blijven ongezonde stoffen binnen hangen. Om dit te voorkomen is regelmatige ventilatie nodig. Natuurlijke ventilatie is uiteraard het goedkoopst. Beter is het om de luchtstromen een handje te helpen met airconditioning. Dit kunt u met behulp van mechanische ventilatie doen.

Offerte aanvragen
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this